Chovatelské informace/Naše články v odborných časopisech

Časopis Nová Exota 6/2009

Umělý odchov mláďat papoušků kakadu – 2. část

Kakadu bílý (Cacatua alba)

Kakadu bílého jsem ručně dokrmoval od vylíhnutí, kdy rodiče jedno ze dvou mláďat v hnízdě přestali krmit. Mládě o něž se rodiče starali, vyrůstalo až do odstavu pod rodiči a sourozence jsem dokrmil uměle. Totéž se opakovalo i další hnízdění. Rodiče si po vylíhnutí druhého mláděte v hnízdě vybrali jen jedno, které budou krmit. Dostalo se ke mně i starší mládě, kterému přibližně ve 20 dnech ptačí rodiče zhmoždili křídlo, znervózněli, opustili budku a přetali mládě krmit. Mládě odebral chovatel k ručnímu dokrmení, zajistil mu potřebnou veterinární péči a ruční odchov se mnou konzultoval. V době kdy se o mládě nemohl starat, jsem ho převzal asi na měsíc na ruční dokrmení.

Mláďata dokrmovaná od vylíhnutí dokrmuji směsí Nutribird A21. Pro mláďata odebíraná z budky v pozdějším věku se mi osvědčila směs Kaytee Universal.

Bílí kakaduové jsou robustní až zavalité postavy, při ručním odchovu vcelku dobře rostou a prospívají. Rozhodně patří k těm méně problémovým druhům.

Vylíhlé mládě má hmotnost 18 až 20 gramů. Umělý odchov od vylíhnutí do úplné samostatnosti trvá 120 až 140 dní. Hmotnost samostatného mláděte se pohybuje od 550 do 750 gramů.

Bílí kakaduové jsou velmi roztomilí a svým dětským pohledem a přítulností si dovedou získat každou citlivou duši. Mláďata působí na první pohled tiše a mile, ale v okamžiku leknutí umí „syčet jako hadi“. Umějí se také velice hlasitě ozvat, když je něco vyleká. Čelenku na hlavě roztahují doširoka, postavením peří na celém těle se snaží o zastrašení nepřítele. Většinou se ale nebojí a nastavené ruce se hrdě postaví v celé své velikosti a kráse.

Kakadu bílý nalíhnutí

Kakadu bílý nalíhnutí

Kakadu bílý věk 1 týden

Kakadu bílý věk 1 týden

Kakadu bílý věk 4 týdny

Kakadu bílý věk 4 týdny

Kakadu bílý věk 6 týdnů

Kakadu bílý věk 6 týdnů

Kakadu bílý věk 9 týdnů

Kakadu bílý věk 9 týdnů

Na co si dát při odchovu pozor

Je třeba sledovat, zda ptačí rodiče krmí všechna mláďata v hnízdě, v případě problému zasáhnout. Při ručním odchovu doporučujeme mláďata pravidelně vážit a zapisovat hmotnostní přírůstky. Pokud mládě málo přibírá nebo se jeho růst úplně zastaví, i když není ještě úplně opeřené, může být problém ve zpomalení peristaltiky střev, přemnožení bakterií nebo kvasinek. Mládě si z potravy nebere potřebné živiny a to se v důsledku projeví na kvalitě opeření a na velikosti jedince. Je třeba sledovat trus (množství, konzistenci, případný zápach) a kontrolovat břicho mláděte. Nafouklé a zatvrdlé břicho a zapáchající trus značí přemnožení bakterií v trávicím traktu. Nedostatek vitamínu E v podávané potravě pak může mít souvislost s poruchami metabolismu, se zadržováním vody kolem srdce a v dutině břišní. Mládě se v takovém případě zavodní, má nafouklé břicho a podlitou kůži na břiše. Tekutina v těle postupně zpomalí průchod potravy trávicím traktem a může vést až k zástavě srdce a úhynu.

Veškeré zdravotní problémy je třeba řešit s veterinárním lékařem.

Kakadu šalomounský (Cacatua ducorpsii)

Patří k menším druhům kakaduů. Je oblíben pro svůj elegantní vzhled a mírnější povahu. Mláďata jsou mírné až bázlivé povahy. Kakadu šalomounské jsem ručně dokrmoval od vylíhnutí, protože je rodiče odmítali krmit. Jejich ruční odchov a vývoj je pomalý, hůře přibývají na váze, v případě trávících potíží se okamžitě zastaví váhové přírůstky a tuto ztrátu pak dlouho dohánějí. Mláďata dokrmuji směsí Nutribird A21.

Vylíhlé mládě má hmotnost kolem 12–14 gramů. Umělý odchov od vylíhnutí do úplné samostatnosti trvá 100 až 130 dní. Na rychlost a věk odstavu má velký vliv, zda je mládě roste samo nebo zda vyrůstá s druhým papouškem.

Hmotnost samostatného mláděte se pohybuje od 300 do 380 gramů, samičky bývají drobnější.

Kakadu šalomounský asistované líhnutí

Kakadu šalomounský
asistované líhnutí

Kakadu šalomounský po nalíhnutí

Kakadu šalomounský
po nalíhnutí

Kakadu šalomounský věk 4 týdny

Kakadu šalomounský
věk 4 týdny

Kakadu šalomounský věk 6 týdnů

Kakadu šalomounský
věk 6 týdnů

Kakadu šalomounský věk 7 týdnů

Kakadu šalomounský
věk 7 týdnů

Na co si dát při odchovu pozor

Je třeba sledovat, zda ptačí rodiče mláďata po vylíhnutí krmí a pokud ne, je třeba zasáhnout.

Podle mých zkušeností je tento druh papoušků při ručním odchovu hodně náchylný na přemnožení kvasinek v trávicím traktu. Pokud se tento problém neřeší, potrava přestane odcházet z volete, dochází ke zvracení potravy, ke zpomalení nebo úplnému zastavení průchodu potravy trávicím traktem. Dochází k zastavení růstu mláděte, mládě velice rychle slábne a hrozí úhyn. Přemnožení kvasinek je třeba potvrdit rozborem trusu u veterináře a konzultovat s ním i postup řešení trávicích problémů.

Kakadu žlutočečelatý guinejský (Cacatua galerita triton)

Kakadu žlutočečelatý guinejský je druh, který svými charakteristickými rysy patří k nejznámějších zástupcům rodu kakadu.

Vylíhlé mládě má hmotnost kolem 15–17 gramů. Umělý odchov od nalíhnutí do úplné samostatnosti trvá cca 100 až 120 dní. Mláďata dokrmuji směsí Nutribird A21. Na rychlost a věk odstavu má velký vliv, zda mládě roste samo nebo zda vyrůstá s druhým papouškem. Hmotnost samostatného mláděte se pohybuje od 600 do 700 gramů.

Moje zkušenost s tímto druhem byla obdobná, jako s jinými druhy kakadu. Problém s přemnožením kvasinek jsem řešil ihned poté, jakmile se ke mně mládě dostalo ve věku 35 dní. Důležité bylo, že chovatel si dělal podrobné záznamy o růstu mláděte v prvním měsíci života. Ze záznamů bylo vidět, že mládě dobře prospívalo a že se jedná o krátkodobý problém. Po vyšetření u veterináře a likvidaci nadměrného množství kvasinek, byl vývoj tohoto papouška opět naprosto bezproblémový. Byl klidný, kontaktní, dobře přibíral. Jeho odstav ovšem trval dost dlouho, velmi rád se nechával krmit a dost dlouhou dobu odmítal přikročit k samostatné konzumaci.

Kakadu žlutočečelatý věk 6 týdnů

Kakadu žlutočečelatý
věk 6 týdnů

Kakadu žlutočečelatý věk 10 týdnů

Kakadu žlutočečelatý
věk 10 týdnů

Na co si dát při odchovu pozor

Doporučuje se sledovat snůšku, u tohoto druhu dochází velice často k poškození nebo likvidaci vajec v hnízdě. Doporučujeme sledovat, zda rodiče krmí a zahřívají mláďata v budce. Při umělém odchovu je vhodné pravidelně mládě vážit, sledovat trus a případné trávicí problémy (přemnožení bakterií a kvasinek) řešit s veterinářem.

Milan Bartl

Zpět na přehled článků