Časopis Papoušci, ročník VIII, červenec–srpen 2008 (4/2008)
Umělý odchov mláďat papoušků IV. díl – hygiena, dokrmování, vážení
Aby se mládě při umělém odchovu zdárně vyvíjelo a rostlo, musíme zajistit podmínky
obdobné, jako má v hnízdě při odchovu rodiči. Dostatečnou, vyváženou a pravidelnou
výživu, teplotu odpovídající druhu papouška, věku a stavu opeření a vhodnou
vlhkost prostředí.
Každý jedinec je jiný, proto při ručním odchovu musíme postupovat individuálně.
Nejen mezi jednotlivými druhy bývají rozdíly. I v jednom hnízdě bývají jedinci
silnější i slabší, zdraví i problémoví, lépe či hůře rostoucí. Spousta postupů se
dá zobecnit, ale v praxi se musíme řídit zdravotním stavem a vývojem hmotnosti
konkrétního jedince.
Dodržování hygieny
Dodržování hygieny při ručním odchovu je nutné. Čím mladší je mládě, tím je citlivější
na jakoukoliv infekci. Krmivo pro ruční odchov připravujeme vždy čerstvé, připravené
krmivo neskladujeme.
Před umístěním mláďat inkubátor řádně vydesinfikujeme a po celou dobu ho udržujeme
v čistotě. U mláďat těsně po nalíhnutí je vhodné používat při manipulaci jednorázové
gumové rukavice, roušku přes ústa a jednorázové sterilní krmné nástroje (stříkačky).
Mláďatům je třeba měnit podestýlku několikrát denně. Čím je vyšší teplota v inkubátoru,
tím rychleji se trus rozkládá. I u větších mláďat by mělo být dodržování základních
zásad hygieny samozřejmostí. Používání čistých vydesinfikovaných nástrojů, častá
výměna podestýlky a čistota odchovny a klece, podávaného krmiva i vody.
Pokud dokrmujete mláďata z různých zdrojů (např. od více chovatelů),
pak je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Všechna mláďata nechat ihned po pořízení vyšetřit
u veterináře-specialisty a držet je po dobu ručního odchovu odděleně od vlastních
mláďat (nejlépe v úplně jiné místnosti či budově). Sloučení papoušků od více
chovatelů do skupiny a pár korun ušetřených na vyšetření může stát zdraví ostatních
mláďat. Hrozba infekčních nemocí je velká. Mláďata jsou na infekci velice náchylná,
infekce se může přenést i dotykem, krmným nástrojem, i když zdravá a nemocná mláďata
nepřijdou do přímého kontaktu. Je třeba používat pro každou skupinu vlastní inkubátor,
vlastní krmné nástroje, mezi krmením jednotlivých hnízd si řádně umýt ruce, popř.
se i převléci.
Směsi pro ruční odchov
V minulosti, kdy nebyly k dispozici značkové směsi pro ruční odchov
papoušků, si chovatelé směsi vyráběli sami z domácích zdrojů. Spousta z nich
má svoje osvědčené recepty, které dodnes používají. Pokud však chovatel s umělým
odchovem začíná, nemá zkušenosti a znalosti o potřebném složení potravy, měl by
výrobu směsí pro ruční odchov přenechat odborníkům ve výživě zvířat. Průmyslově
vyráběné směsi pro ruční odchov jsou cenově dostupné a není správné ohrožovat zdraví
papouška tím, že jej budeme nedostatečně krmit podomácku vyrobenou směsí. Směs doma
vyrobená může postrádat důležité látky a papoušek může mít díky nedostatečné výživě
vývojové problémy, deformace kostí, trávicí problémy apod.
Na trhu existuje několik značek a druhů směsí pro ruční odchov papoušků. Směsi
pro ruční odchov obsahují všechny potřebné látky pro růst a vývoj mláděte od nalíhnutí
až po odstav. Vždy je dobré si podle druhu papouška a podle věku mláděte, vybrat
tu správnou směs.
U mláďat ručně dokrmovaných od nalíhnutí se nám osvědčila směs značky
Nutribird,
která je velmi jemná a malinká mláďata ji dobře tráví. Pro mláďata dokrmovaná od
věku 3 týdny a více se nám osvědčila dokrmovaní směs
Kaytee. Mláďata, která jsou nějakou dobu v hnízdě krmena rodiči tuto hrubší
směs podle našich zkušeností tráví lépe.
Před přípravou směsi pro ruční odchov si umyjeme ruce i krmné nástroje. Směs pro
ruční odchov připravíme podle návodu a vždy ji podáváme čerstvou. Voda, kterou pro
přípravu směsi používáme musí být nezávadná. Pro malá mláďata používáme vodu kojeneckou.
Směs podáváme o teplotě 37–38 °C. Správnou teplotu ověříme buď teploměrem – rychloběžkou
nebo kápnutím si kaše na kůži na hřbetě ruky, dlaň nebo na jazyk. Směs musí být
dostatečně teplá, nesmí však pálit. Horká kaše nad 42 °C může mláděti popálit vole
nebo celý trávicí trakt. Studenou a hustou kaši mláďata nepřijímají ochotně.
Pozor! Směs pro ruční odchov nikdy neohříváme v mikrovlnné troubě.
Mohlo by dojít k přehřátí malých částic kaše a ty by pak popálily volátko mláděte.
Hustota podávané směsi závisí na věku mláděte. Postupujeme od čistého fyziologického
roztoku, přes konzistenci „řidší polévky, řídkého pudingu, hustého pudingu až krupičné
kaše“. Pokud shrneme důležitá fakta, která se podávané směsi týkají, pak se jedná
v závislosti na hmotnosti a rychlosti trávení daného jedince o hustotu, teplotu,
množství a druh podávané směsi. Zvyšováním objemu přijímané směsi pro ruční odchov
se interval mezi krmením úměrně prodlužuje.
Technika krmení
Směs pro ruční odchov lze podávat mláděti lžičkou, injekční stříkačkou (bez jehly)
nebo sondou. Každý chovatel si většinou si většinou zvolí jeden způsob, který mu
nejvíce vyhovuje.
Mládě uchopíme palcem a ukazováčkem pod dolní čelistí a opatrně kapeme papouškovi
z levé strany krmnou kaši po horní části zobáku. Kaše stéká mláděti do pootevřeného
zobáku. To jak ucítí teplou potravu, začne automaticky polykat a to i tehdy, pokud
ještě nevidí. Postupně přidáváme kaše podle toho, jak rychle mládě polyká. Sledujeme
jak se plni volátko kaší. Není vhodné naplnit volátko tak, aby kaše vyplňovala i
jícen. Pro rozbíhající se trávící systém by byla dávka příliš velká a nedošlo by
včas k úplnému vytrávení. U malých mláďat hrozí riziko vdechnutí podávané
potravy. Malé mládě má ještě nekoordinované pohyby, často se převrací na záda.
V takovém případě by mohlo dojít k vyvrhnutí a vdechnutí části obsahu
volete do dýchací trubice, což by mohlo mládě i zabít.
Důležité je podávat krmivo v pravidelných časových intervalech, přibližně
stejný objem potravy, tak aby bylo vole téměř plné. Vole musí být i po naplnění
pružné, nesmíme ho přeplňovat k prasknutí.
Pokud se stane, že mládě do dalšího krmení nevytráví, s dalším krmením počkáme.
NIKDY NEKRMÍME DO NEVYTRÁVENÉHO VOLETE. Hrozí
riziko rozkladu krmné kaše ve voleti, tím se mění hodnota PH v trávícím traktu
jedince. Dojde ke zpomalení trávení nebo úplnému zastavení. Namnoží se kvasinky
nebo bakterie, které okamžitě napadají sliznice trávícího traktu.
Hmotnost mláděte
Od nalíhnutí je třeba mládě vážit (ve stejnou dobu, vytrávené, před krmením)
a hodnoty si zaznamenávat. V prvních dnech života malého papouška a u menších
druhů pouhým okem nepoznáte, zda papoušek přibírá na váze. Skutečnost, že mládě
potravu příjímá a trus z něj vychází, ještě neznamená, že je vše v pořádku.
Zastavení přírůstků signalizuje blížící se problémy ve vývoji. Pokud problém
odhalíme včas, máme více času zasáhnout.
Milan Bartl
Zpět na přehled článků
|