Časopis Papoušci, ročník VIII, listopad–prosinec 2008 (6/2008)
Umělý odchov mláďat papoušků VI. díl
Teplota v inkubátoru
Samička nebo oba rodiče zahříváním mláďat v hnízdě instinktivně zajišťují
odpovídající teplotu nutnou pro zdárný vývoj. Při umělém odchovu teplotu okolí mláděte
udržuje na požadované výši inkubátor s termostatem. Při nastavení správné teploty
vycházíme z druhu a hmotnosti papouška, věku mláděte, stavu opeření. Vliv na
vhodnou teplotu má také to, zda bylo mládě vylíhnuto a nějakou dobu krmeno rodiči
nebo zda se vylíhlo v líhni a bylo od počátku odchováváno uměle. Vliv na teplotu
má i to, zda jsou mláďata ze zimních snůšek, kdy je venku chladněji. Mláďata chovaná
nějakou dobu rodiči a mláďata ze zimních snůšek bývají otužilejší a snesou o pár
stupňů nižší teplotu než stejně stará mláďata vylíhnutá v líhni a dokrmovaná
uměle. Slabá, nemocná a špatně rostoucí mláďata většinou potřebují teplotu vyšší.
Především u čerstvě nalíhnutých a maličkých mláďat kontrolujeme, zda teplota
na displeji inkubátoru odpovídá teplotě v místě mláděte a zda nekolísá. Někdy
se teplota na displeji a skutečná teplota v misce s mládětem liší o několik
stupňů a může dojít k podchlazení mláděte. Mládě několik dnů po nalíhnutí je
citlivé na výkyvy teplot, později už se s výkyvy lépe vyrovná.
Inkubátor v Baby Station v Loro Parque na Tenerife
Vždy se řídíme chováním konkrétního jedince. Pokud je neklidné, má otevřený zobáček
a přerývaně dýchá, je mu většinou moc teplo. Pokud má studené bříško a třese se,
je mu zima. Teplota prostředí má vliv i na trávení. Nízká teplota zpomaluje trávení.
Vysoká zase způsobuje dehydrataci a následné přemnožení bakterií v trávicím
traktu.
Současně také s růstem papouška se rozvíjí jeho opeřování. Na tento fakt
reagujeme plynulým snižováním teploty v inkubátoru (přibližně o 1–1,5 stupně
za týden). Teplotu snižujeme a regulujeme podle chování mláděte. Postupným snižováním
podle stáří a opeření jedince dojdeme až k pokojové teplotě. Nakonec inkubátor
vypneme a jedince přesuneme do odchovné bedny. Ideální je jakákoliv plastová nádoba,
která se dobře umývá a dezinfikuje. Pokud už je papoušek plně opeřený a pokouší
se dostat přes okraj bedny, umístíme ho do prostorné klece, která má různé průměry
bidel a na dně rošt.
Mláďata arů ararauna v inkubátoru
Přibližná teplota prostředí při ručním odchovu
Mládě po nalíhnutí do oschnutí: 37 °C (mládě nesmí prochladnout),
Mláďata v prvních čtyřech dnech života: 36–36,5 °C,
Mláďata slepá, do věku 14 dní: 33–36 °C,
Mláďata holá, neochmýřená: 31–32 °C,
Mláďata pokrytá jemným chmýřím: 29–31 °C,
Mláďata částečně opeřená a opeřující: 27–29 °C,
Mláďata opeřená: 25–27 °C (mládě už nemusí být v inkubátoru),
Mláďata po odstavu: 20–24 °C (mládě na bidle).
Vlhkost v inkubátoru
Vlhkost prostředí má vliv na trávení a vitalitu mláděte. V době těsně po
nalíhnutí, kdy je mládě maličké, může mít nízká vlhkost a dehydratace fatální následky.
Pokud je vlhkost nízká (pod 30 % RH), je mládě dehydrované, vysušené, loupe se mu
pokožka. Mládě špatně tráví a špatně roste. V období růstu peří má nízká vlhkost
za následek pomalejší růst peří a pomalejší otvírání pouzder per. Čím je mládě větší
a těžší, tím lépe zvládá výkyvy vlhkosti. Vlhkost v inkubátoru se má držet
mezi 50-60 % RH. Vlhkost zvyšujeme odpařováním vody v prostoru inkubátoru.
Jednoduše lze vlhkost zvyšovat vlhkým ubrouskem nebo kusem vlhké látky na dně inkubátoru.
Pak bychom měli hodnotu vlhkosti alespoň sledovat na vlhkoměru a regulovat zvlhčením
látky nebo větráním. Některé inkubátory mají regulaci vlhkosti automatickou, nastavíme
hodnotu, doplníme vodu do nádobky a dál vše probíhá automaticky.
Kakadu bílý – věk tři měsíce
Inkubátor nemůže být úplně uzavřený, musí do něj proudit vzduch. Čím je víc mláďat
a jsou větší, tím více je potřeba vzduch
uvnitř inkubátoru větrat. V takovém případě se zvyšuje vlhkost dýcháním a
tělesným teplem většího počtu mláďat.
Umístění v kleci
V závěru odstavu, kdy už jsou mláďata téměř opeřená a mají snahu lézt na
bidlo a začínají létat, přemístíme je společně do vhodné klece s dostatkem
bidel. Do klece dáme krmivo v miskách, vodu i vhodné hračky, aby se jich mláďata
později nebála. Na dně klece by měl být rošt. Mláďata je zpočátku drží spíše na
dně klece a rošt zamezí jejich přístupu na dno mezi trus a zbytky potravy.
Pokud máme možnost, umístíme mláďata, která začínají létat, do větší voliéry,
v níž se mohou učit létat. Pokud možnost nemáme, je třeba je postupně po jednom
brát ven z klece, aby se naučila létat a především přistávat alespoň v místnosti.
Zpočátku prudký let končí krkolomnými pády a nárazy do stěn. Je třeba zakrýt okna
záclonami. Hrozí totiž, že si mládě nárazem do skla, které nevidí, srazí vaz. Až
po několika proletech se papoušek zorientuje v prostoru, naučí se používat
křídla, získá na jistotě, jeho let se zpomalí a naučí se přistávat tam kde chce.
Socializace
Při odchovu rodiči je mládě s rodiči do věku, kdy umí létat a umí samostatně
přijímat potravu. Bývá odstaveno od rodičů až tehdy, když je úplně samostatné. Do
stejného věku mláděte by měl trvat i odchov umělý a přikrmování mláděte.
Mláďata kakadu inka – věk tři měsíce
Dokonalý a neuspěchaný odstav předurčuje klidnou a vyrovnanou povahu dokrmovaného
mláděte. Naopak nesprávný a předčasný odstav může mít následky na fyzický stav i
psychiku mláděte. Je ideální pokud se současně dokrmuje více mláďat. Tento
„kolektivní“ pocit přítomnosti sourozenců vede správným směrem psychický i fyzický
vývoj jedinců. Jedná se o jeho místo v kolektivu mláďat a hlavně o jeho budoucnost.
Přirozenou cestou her, dovádění, soutěživostí se vytváří povaha jedince. Sebedůvěra,
zvědavost, odvaha i konkurenceschopnost se v mláděti rozvinou.
U mláděte, které roste od narození samo, se mohou objevovat různé nevhodné vlastnosti,
vyvolané osamocením. Mládě se hůře odstavuje, je moc fixováno na člověka,
je bojácné, nevyrovnané a psychicky labilní. Toto riziko hrozí i tehdy, pokud si
zájemce o krotkého papouška pořídí neopeřené mládě a dokrmuje si ho od malička sám.
Člověk chce svému papouškovi časem pořídit ptačího kamaráda a nestačí se divit,
že jej papoušek nepřijme. Při pozdějším umístění papouška v páru může samostatně
ručně odchovaný jedinec mít problémy s navázáním vztahu s druhým papouškem.
Pokud mládě nemá sourozence, je náhradním řešením společně dokrmovat dva zdravé
jedince obdobného věku a velikosti, ale rozdílného druhu.
Umělý odchov, a co dál…
Jakmile se rozhodne o budoucnosti mláděte, je vhodné se podle toho k němu
chovat.
Mláďata určená do chovu nebereme zbytečně do rukou, nerozmazlujeme je. Postačí
jejich krotkost, kterou získali ručním dokrmením. Znamená to, že znají člověka,
nebojí se ho. V budoucnu v chovu ve voliéře berou přítomnost člověka
klidně a nedochází u nich ke stresu, jako je tomu u divokých papoušků. V době
odstavu můžeme létající mláďata určená do chovu umístit do společnosti starších
již odstavených mláďat stejného druhu, která mladší papoušky naučí rychleji přijímat
potravu a životu v kolektivu. V hejnu nemáme takový přehled, kolik které
mládě přijme samo potravy. Nesmíme tedy zapomenout na každodenní kontrolu, zda mají
všechna mláďata plné volátko a zda moc nezhubla.
Milan Bartl s mláďaty kakadu inka
Jedince, který bude žít ve společnosti člověka jako mazlíček, neizolujeme od
sourozenců, dopřejeme mu co nejdelší dobu soužití s ostatními mláďaty. Odmalička
jej však do rukou, blízkým kontaktem prohlubujeme důvěru v člověka a snažíme
se vytvoření vztahu k lidem. Od věku, kdy se mládě udrží na bidle, ho můžeme
učit přecházet na povel na ruku a zase zpět na bidlo. Od věku, kdy umí samo přistávat
jej můžeme učit přilétnout na ruku. To je jen počátek výcviku mláděte, pokračovat
by se v něm mělo i po celý další papouškův život.
Pokud mládě prodáváme, nesmíme zapomenout na správné poučení nového majitele
o chovu, výživě a nárocích na chov konkrétního papouška, ať už v chovu nebo
ve společnosti člověka. Upozorníme na možná úskalí, na co je zvyklý a možných zlozvycích
papouška, které mohou nastat při nesprávné manipulaci a výchově papouška v nové
rodině. Je to hodně důležité. Často si papoušky jako mazlíčky pořizují zájemci bez
praktických zkušeností s papoušky a pokud jim vše vysvětlíme, budou papouškovi
lépe rozumět a mohou se vyvarovat chyb v chovu.
Všem, kteří se věnují ručnímu odchovu nebo se snaží o co nejlepší vztah ke svému
opeřenému kamarádovi touto cestou přeji hodně trpělivosti a mnoho šťastných chvil
s jejich papoušky. Láska k papouškům, ke zvířatům, láska člověka
k přírodě zušlechťuje naši duši i naše vztahy mezi sebou samými.
Milan Bartl
Zpět na přehled článků
|